Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
Rask Levering
Alltid fri frakt over 1000 kr.
30 dages returrett
Avhent i butikk
  • ...

Sjekk utendørs treverk

Vind, vær og fuktighet er hard kost for ditt utendørs treverk – og når forfallet først setter inn, har skaden allerede skjedd. Derfor er det viktig at du jevnlig undersøker vinduene, dørene og terrassebordene nøye, slik at du kan holde treverket i toppform.

Se for deg at du tok av deg klærne, gikk ut i hagen og ble stående der i minst ett år, døgnet rundt og i all slags vær. Uten et lag med tekstiler som beskytter kroppen din mot elementene, ville huden raskt bli hardt medtatt av sol, frost, vind og regn. Omtrent sånn er det med treverket utendørs også – hvis treverket er nakent, er det sårbart for påvirkning utenfra.

Av samme årsak skal du jevnlig sørge for å vedlikeholde treverket utendørs. Du kan også selv undersøke om vinduene, dørene, terrassebordene, gjerdene eller leveggene er slitte og trenger trebeskyttelse.

Se hvordan i videoen nedenfor.

Slik undersøker du raskt og enkelt utendørs treverk – steg for steg:

  1. Start med å kontrollere om treverket ser matt og tørt ut. Tørrhet kan blant annet ses som begynnende revner eller sprekker i treverkets overflate.
  2. Deretter må du undersøke om malingen på treverket flasser. Det kan du gjøre ved å ta en bit ekstra klebende malertape, feste den på treverket og rive den av igjen – sitter det maling eller løse trefibre på tapen? Hvis ja, så trenger treverket en ny runde med trebeskyttelse.
  3. Hvis du ikke har malertape tilgjengelig, kan du også undersøke om malingen flasser ved å ta en malingsskrape og skrape forsiktig på overflaten. Kan du skrape løs malingen, er det på tide å finne frem trebeskyttelsen. Husk at løs maling og trefibre må skrapes helt av før du maler igjen.
  4. Sjekk om det er sprekker eller tegn på fuktighet i treverket, for eksempel begynnende råte. Du kan prøve å stikke i treverket med en skrutrekker eller en syl. Skrutrekkeren skal ikke kunne gå mer enn 1–3 mm inn i treverket. Går den lenger inn, og hvis treverket er mykt og smuldrende, er det tegn på råte – og da må de råtne partiene skiftes ut.
  5. Er det skjolder på treoverflaten med lyse eller sorte merker? Dette er et tegn på soppangrep. Hvis treverket er så hardt angrepet av sopp at det blir for vanskelig å fjerne den, må de angrepne partiene skiftes ut.

Undersøk treverket to ganger i året, og gjerne i en periode med mye tørt vær. Det høres slitsomt ut, men det lønner seg. Da holder det nemlig å reparere flekkvis og male enkelte utsatte deler av treverket.

Hvilket treverk skal jeg undersøke?

I utgangspunktet bør du sjekke alt utendørs treverk grundig. Avhengig av hus og tomt kan det imidlertid dreie seg om ganske mye treverk som skal sjekkes. Derfor er det en god idé å lage en sjekkliste over de bygningsdelene du skal undersøke, slik at du ikke overser begynnende råte eller slitasje som bør tas underveis. Listen din kan f.eks. se slik ut:

  • Vinduer og dører
  • Terrassebord
  • Gjerder og levegger
  • Fasadebekledninger og utheng
  • Bindingsverk
  • Vindskier og forbord
  • Takutbygg
  • Hagestuer
  • Alle småbygninger, uthus, carporter

Hvorfor skal jeg undersøke treverket?

Det er harde kår for utendørs treverk, og det utsettes vekselvis for regn, frost og solens uttørkende stråler. Hvis treverket blir slitt og overflaten porøs, er det større risiko for at det sprekker opp – og da ligger veien åpen for fuktighet og mikroorganismer, som kan føre til råte, sopp, insektangrep og lignende problemer.

Lar du treverket forfalle, kan du dessuten risikere at eventuelle bakenforliggende trekonstruksjoner blir skadet.

Vær spesielt oppmerksom på fuktnivået i treverket. I tørre perioder bør fuktigheten ikke overstige 20 prosent – kontroller selv med en fuktmåler.

God arbeidslyst!

Se vårt utvalg av malingsskraper og annet verktøy